zaterdag 11 februari 2017

Dompertje

Na de flinke wandeling van donderdag bleek dat ik koorts had en in nacht erop begon ik enorm te hoesten en stelde Dick een griepje vast. Voor het eerst in ca. 40 jaar... mag ik niet mopperen toch?
Een Canadese dame naast me in het vliegtuig zat enorm te snotteren... dat is vast de oorzaak.
Hoe dan ook gaat Dick alleen met Kassou op  stap. Gisteren (vrijdag) naar Anuradhapura waar iedereen in het wit liep, want het is Poya day: met volle maan hebben de Srilankezen een vrije dag, mogen geen alcohol en kleden zich in het wit. Volgens de ober die me hier verwent met heet water en gember valt dat alcoholverbod wel mee.
Omdat onze Kassou nauwelijks Engels spreekt huurde Dick in Anuradhapura een gids, leraaar Engels, die alles mooi uitlegde.

Anuradhapura (57.000 inw.) ligt in noordelijk centraal Sri Lanka en staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het is een voormalige hoofdstad uit de tijd van de Srilankaanse koningen. Anuradhapura staat bekend om zijn goed gepreserveerde ruïnes van de oude Srilankaanse beschaving. De oude hoofdstad staat vol met stoepa’s (boeddhistische bouwwerken met relieken van een boeddhistische heilige), zoals de Ruwanweliseya stoepa en andere historische bouwwerken. Voor de boeddhisten is Anuradhapura een heilige stad. In deze stad werd na de introductie van het Boeddhisme in 246 v. chr. een jonge boom geplant (bodhi boom) afkomstig van de boom waaronder Boeddha zijn verlichting heeft bereikt. Deze boom zou nu naar zeggen de oudste boom ter wereld zijn.

De grootste stoepa van Anuradhapura 
Oudste bodhi boom ter wereld.


Vandaag, zaterdag, gaat Dick weer alleen :-( naar Polonnaruwa. Hij heeft op voorhand gisteren alvast een Engels sprekende gids besteld.
Polonnaruwa werd de tweede koningsstad van Sri Lanka omstreeks 1070 na Christus onder koning Vijayabahu I. Polonnaruwa was beter te beschermen tegen aanvallen vanuit zowel het zuiden van India als vanuit het zuidoosten van Sri Lanka zelf. Een ander voordeel bleek dat er minder muskieten zitten. 
De Sathmahal Prasada (“Het zeven verdiepingen gebouw”) is gebouwd in een unieke getrapte piramide vorm van zeven vierkante verdiepingen. De oorsprong van het gebouw is onbekend, het gebouw wordt nergens genoemd. Op Sri Lanka kom je nergens deze bouwstijl tegen, het dichtstbijzijnde qua stijl is de Wat Kutkut in Lamphun in Thailand , gebouwd in de 8e eeuw. Hieruit wordt vermoed dat de Sathmahal Prasada in Polonnaruwa Thaise of Cambodjaanse invloeden heeft.


Sathmahal Prasada,
vierkante stupa, waarvan er maar 4 zijn in Sri Lanka 

Beeld van de gestorven Boeddha in rotstempel Gal Vihara
Na deze overdaad aan tempels etc.liet Dick het natuurpark Minneryia zitten, kwam snel terug naar het hotel en was de verdere dag volledig uitgeteld. Zelfs het toch bestelde biertje liet hij staan...Geen opmerkingen: