zondag 12 februari 2017

Volle kracht vooruit!

Vandaag is het zondag en heel erg warm. We rijden met Kassou naar Dambulla,  half uurtje vanaf ons hotel. Dambulla is bekend vanwege de 5  grot-tempels uit de eerste eeuw voor Chr.
Eerst klim je in heel veel treden 160 m naar boven, met heel veel andere toeristen en minstens even veel Srilankezen, voor wie het ook zondag is.

Eenmaal boven gaan de schoenen uit (leer is verboden op tempelgebied!)

In de 5 grotten zie je mooie muur- en plafondschilderingen en boeddha's in allerlei afmetingen en posities. Veel van die beelden zijn uitgehouwen in de rots.  Het mooist vond ik de liggende boeddha:
 Liggende boeddha
Voordat we terug gaan naar het hotel koopt Dick bij een soort drogist voor minder dan een euro een nieuwe dosis antibioticum, gewoon zo aan de toonbank, geen recept nodig. Voor de zekerheid, de noodvoorraad had ik immers gebruikt. Dit ter illustratie van de grote verschillen binnen de gezondheidszorg.
Tegen 10 uur waren we weer terug in het  hotel en in de middag was er een heuse safari om de zwarte olifanten te zien.  
 
Om 14 uur op weg naar een echte safari met een jeep in het Minneriya natuurreservaat om olifanten te spotten. Het reservaat bestrijkt een enorm gebied met grote plassen water, veel gras, palmbomen en ook bamboe.
De jeep ging door geulen, over bulten en soms ook door water. We zagen inderdaad olifanten, grote bruine, zonder de ivoren slagtanden. Volgens de gids worden die slagtanden afgesneden om stroperij tegen te gaan. Dat zoeken we nog even uit...
Olifanten die voor tempels worden gebruikt mogen hun mooie ivoren tanden houden. Terwijl ze die daar natuurlijk helemaal niet nodig hebben.....
Er was ook een groot aantal vogelsoorten zoals ooievaars, pauwen, reigers, soort pelikanen en nog heel andere die we niet herkenden.
Al met al een leuke informatieve middag  en dag!
 
Familie neemt het zondagse bad
Overal  kleine witte vogels, soms in zwermen
 
Vastgelopen jeep , alles zonder stress, met veel geschreeuw en lol
 
 
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten